• Afgewezen na je sollicitatie: Hoe nu verder?

    18 januari 2024

    Misschien herken je het wel: de spanning van het solliciteren op een vacature die aansluit bij jouw wensen. Na het doorlopen van het sollicitatieproces komt dan het moment van de langverwachte reactie. Met een mix van verwachting en hoop open je het bericht, en helaas, het nieuws is niet wat je had gehoopt. Een eenvoudig 'Je bent het helaas niet geworden' kan een enorme teleurstelling met zich meebrengen. Dat weten wij als geen ander. In dit artikel vertellen we wat er wel en niet mag, geven we tips over hoe je met afwijzing kunt omgaan en bieden we handvatten om deze ervaring om te buigen tot een positieve en leerzame kans.

    Welke redenen zijn er voor afwijzing?

    Er zijn diverse redenen voor een afwijzing bij sollicitaties. Het is vanzelfsprekend dat er geselecteerd wordt op ervaringen en vaardigheden. Als een sollicitant niet beschikt over relevante ervaring, kan dit leiden tot de conclusie dat deze niet geschikt is voor de vacature. 

    Voor bepaalde functies is het belangrijk dat je je niveau kan onderbouwen met relevante certificaten of diploma’s. Sommige functies vereisen specifieke onderwijskwalificaties. Wanneer je hier niet over beschikt, kan het leiden tot het beëindigen van de sollicitatieprocedure. Naast de andere redenen speelt de salariswens van de kandidaat net zo een belangrijke rol bij de keuze van een geschikte kandidaat. Als een sollicitant een salarisrange aangeeft die aanzienlijk boven de indicatie ligt, kan dit ook een reden zijn voor afwijzing.

    Welke afwijzingen mogen niet

    Nu je op de hoogte bent van de redenen voor afwijzing tijdens een sollicitatie, willen we je graag vertellen over welke redenen niet gebruikt mogen worden.

    Leeftijd mag niet als doorslaggevende factor gezien worden voor afwijzing, hoewel er in sommige gevallen een minimumleeftijd kan gelden voor specifieke functies met specifieke werktijden. Afwijzing op basis van alleen de leeftijd is dus niet toegestaan. Leeftijd is niet te linken aan de (on)geschiktheid van een sollicitant. Het afwijzen van een kandidaat vanwege de achtergrond is ook niet toegestaan. Discriminatie mag geen onderdeel zijn van het sollicitatieproces.

    Gedurende het sollicitatieproces is het verboden vragen te stellen over de gezondheid van een kandidaat. Daarentegen is het wel acceptabel om te beoordelen of een persoon fysiek in staat is om de functie uit te voeren. Bijvoorbeeld, het afwijzen van een sollicitant omdat deze niet langdurig kan staan in een functie waar dit noodzakelijk is, kan als een geldige reden worden beschouwd.

    Hoe ga je om met afwijzing?

    Het kan soms moeilijk zijn om met afwijzing om te gaan. Het is belangrijk om te onthouden dat afwijzing niet persoonlijk is. Het kan te maken hebben met specifieke vaardigheden of ervaring die het bedrijf zoekt, en soms zijn er gewoon factoren waar je geen controle over hebt.

    Als je nu weet waarom je bent afgewezen, is het goed om dit te zien als een kans om te leren. Kijk naar de feedback die je hebt gekregen en bedenk of er dingen zijn waaraan je kunt werken. Het gebruiken van afwijzing als een leermoment kan je helpen om sterker te worden en beter voorbereid te zijn op volgende kansen.

    Blijf positief, ook al voel je je teleurgesteld. Probeer je te richten op de goede dingen die uit de ervaring zijn gekomen. Misschien heb je nieuwe dingen geleerd tijdens het sollicitatieproces of heb je je netwerk vergroot. Blijf geloven in jezelf en onthoud dat afwijzing niet het einde van de wereld is.

    Wanneer je afgewezen wordt na een sollicitatiegesprek, reageer dan op een professionele manier. Vraag om feedback als dat nog niet is gegeven en gebruik die informatie om je voor te bereiden op volgende gesprekken. Blijf in contact met het bedrijf en toon interesse. Het kan zijn dat er in de toekomst weer kansen zijn, en een goede indruk kan je helpen bij toekomstige mogelijkheden.

    Reageren op een afwijzing

    We weten inmiddels dat het moeilijk kan zijn om met een afwijzing om te gaan. Maar je kunt zelf het heft in handen nemen door proactief te reageren op de afwijzing. Maar hoe doe je dat?

    Houdt het professioneel en blijf positief. Een afwijzing is niet persoonlijk. Hoe demotiverend het kan zijn, we willen je motiveren om positief te blijven. Op deze manier zet jij jouw beste beentje voor. Wie weet helpt het jou in de toekomst. Op deze manier breid je je netwerk uit! Zo zie je maar weer; ieder nadeel heeft zijn voordeel. 

    We geven je graag een aantal voorbeelden die je kunt gebruiken bij het reageren op een afwijzing: 

    • "Ik waardeer de tijd die je hebt genomen om mijn sollicitatie te beoordelen. Zou je meer specifieke feedback kunnen delen over waarom ik niet werd geselecteerd?"
    • "Zijn er specifieke vaardigheden of ervaringen die mijn kansen vergroten in de toekomst bij een soortgelijke functie?"
    • "Wat onderscheidde de uiteindelijk gekozen kandidaat? Zijn er specifieke aspecten waar ik aan kan werken?"
    • "Ik ben geïnteresseerd in het begrijpen van de bedrijfscultuur. Zijn er specifieke eigenschappen of vaardigheden die binnen het team bijzonder worden gewaardeerd zodat ik dit in de toekomst mee kan nemen?

    En nu dan?

    Het omgaan met afwijzing kan een uitdaging zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat het niet het einde van de wereld is. Iedereen heeft wel eens te maken gehad met teleurstellingen in het sollicitatieproces. Het is een kans om te groeien, te leren en sterker terug te komen. Blijf positief, focus op wat je hebt geleerd en blijf geloven in je capaciteiten.

    Nu je op de hoogte bent van hoe om met afwijzingen, kun je deze toepassen bij je volgende sollicitaties. Heb je onze blog over solliciteren al bekeken? Deze bevat praktische informatie en een handig cv template die je kan helpen bij jouw volgende sollicitaties! Bekijk onze website voor onze vacatures in de verschillende branches zodat je direct aan jouw zoektocht kan beginnen. 
     

    Niet de vacature kunnen vinden die je zoekt? 

    Maak een JobAlert aan of stuur een open sollicitatie. Wij zoeken graag met je mee.

    Jobalert aanmaken