• Werk gezocht: “Ik zoek een baan, maar ik weet niet wat ik wil”

    30 januari 2024

    Je zoekt een nieuwe functie, maar merkt dat je niet precies weet wat bij je past. Hoewel verschillende functies je interessant lijken, voel je niet echt enthousiasme. Dit maakt het vinden van de juiste functie een uitdaging. Twijfel je over je huidige baan en weet je niet welke richting je op wilt? Dit artikel biedt handige tips. Ontdek hoe je zelf gericht kunt zoeken, hoe je erachter komt wat je leuk vindt en welke test kan helpen. Na het lezen van dit artikel beschik je over praktische informatie die je kunnen helpen bij de volgende stap in je carrière.

    Waar begin ik?

    Het is best lastig om te ontdekken wat je echt leuk vindt en welke baan bij je past. Een eerste stap is nadenken over wat je goed kunt en waar je blij van wordt. Denk aan wat je graag doet in je vrije tijd en waar je energie van krijgt. Deze dingen kunnen je helpen om verder te kijken. 

    Om te beginnen kun je eens kijken naar verschillende soorten banen en bedrijven op internet. Op onze vacaturepagina vind je vacatures in 12 verschillende branches. Hier vind je dus veel verschillende functies. Begin eens met het lezen van de vacatureomschrijvingen. Wat spreekt je aan? Wat juist niet? Zet dit op papier. Dit is het eerste onderdeel van jouw onderzoek.   Lees ook over wat mensen in die banen doen en bedenk welke dingen jou aanspreken. Het is ook handig om met mensen te praten die al werken. 

    Meeloopdagen zijn ook een goede manier om te ontdekken of een bepaalde baan echt iets voor jou is. Als je nog niet helemaal weet wat er bij je past, Het helpt ook bij het opbouwen van een netwerk en het krijgen van goede referenties. 

    Bij Accres kijken we goed naar wat onze potentiële medewerkers kunnen en willen. We helpen ze groeien in hun carrière met praktische trainingen, dat noemen we Accres4Talent. Onze medewerkers volgen specifieke opleidingen, zoals via een BBL-traject. Accres4Talent helpt niet alleen bij het ontwikkelen van werkvaardigheden, maar ook op persoonlijk gebied. Met certificaten en opleidingen zorgen we ervoor dat onze medewerkers betere kansen op de arbeidsmarkt hebben en dat hun volledige talent wordt benut.

    Het is goed om te weten dat het niet erg is om van gedachten te veranderen. Het is normaal dat je ideeën over wat je wilt doen veranderen naarmate je meer over jezelf ontdekt en de verschillende mogelijkheden verkent. Het kost tijd om te ontdekken wat bij je past. Neem de tijd om verschillende dingen te proberen, wees niet bang om van plan te veranderen en geniet ook van het proces van groeien en leren.

    Welke baan past bij mij?

    Het ontdekken van de juiste baan die bij je past, begint met het kennen van je sterke punten en vaardigheden. Hier zijn enkele eenvoudige stappen die je kunnen helpen bij een eerste verkenning. 

    Denk eerst na over waar je goed in bent en waar je trots op bent. Vraag ook aan vrienden, familie of collega's wat zij denken dat jouw sterke punten zijn. Hoe meer je over jezelf weet, hoe beter je gericht kunt zoeken naar een functie die echt bij je past.

    Het identificeren van je sterke punten is een doorlopend proces. Blijf nieuwsgierig en openstaan voor nieuwe ervaringen, en gebruik wat je leert om jezelf te laten groeien. Neem de tijd om te reflecteren op je successen en uitdagingen, en wees bereid om jezelf uit te dagen en te verbeteren.

    Om erachter te komen welke functies bij je passen, kun je overwegen een beroepskeuzetest in te vullen die inzicht biedt in je persoonlijkheid en sterke punten. Je kunt bijvoorbeeld binnen 5 minuten via deze link jouw persoonlijkheidskenmerken ontdekken. Op basis daarvan krijg je suggesties voor beroepen die goed bij je zouden kunnen passen. Het gebruik van dergelijke tools kan een handige aanvulling zijn op je zoektocht naar de ideale baan.

    De eerste stappen nemen

    Nu je de eerste stappen hebt gezet om een baan te vinden die bij je past, is het moment aangebroken om eens te solliciteren op de functies die je interessant vindt! Maar hoe zorg je ervoor dat je opvalt en je kansen vergroot tijdens het sollicitatieproces? Onze blog met praktische sollicitatietips en een gratis cv-template biedt waardevolle informatie die je kunnen helpen bij je zoektocht naar een nieuwe baan. 

    Leestip: Succesvol solliciteren

    Als een sollicitatie niet uitpakt zoals je in gedachten had, is dat niet erg. Het kan altijd gebeuren dat er geen match is met de openstaande functie. Het is belangrijk om open te staan en te begrijpen dat zelfs als het niet perfect lijkt, je er nog steeds veel van kunt leren. Elke keer dat je solliciteert, is een kans om beter te worden, dus blijf proberen en geef niet op.

    Als een sollicitatie niet verloopt zoals je had gehoopt, is dat niet erg. Het kan gebeuren dat de functie niet helemaal aansluit bij jou. Het is goed om te beseffen dat er steeds leerpunten zijn. Elke sollicitatie biedt een kans om te groeien, dus blijf proberen en geef niet op. 

    Leestip: Hoe ga je om met afwijzingen
     

    Hulp nodig bij het vinden van een andere baan?

    We staan klaar om je te ondersteunen. Neem gerust een kijkje op onze website. Of nog beter, plan een persoonlijk gesprek in, zodat we samen kunnen verkennen hoe Accres jou het beste kan ondersteunen bij het vinden van een baan. 

    Een persoonlijk gesprek met een van onze collega’s geeft je de kans om dieper in te gaan op je wensen en verwachtingen. Of je nu al concrete ideeën hebt of juist nog zoekende bent, onze consultants staan klaar om je te begeleiden en te adviseren.

    Benieuwd naar wat wij allemaal voor je kunnen betekenen? Neem eens een kijkje op onze werkgeverspagina.

    Bekijk alle vacatures op onze vacaturepagina en vind de perfecte match voor jouw talenten. Wil je meer weten of een afspraak inplannen? Bezoek dan onze contactpagina om direct een afspraak te maken.”

    Niet de vacature kunnen vinden die je zoekt? 

    Maak een JobAlert aan of stuur een open sollicitatie. Wij zoeken graag met je mee.

    Jobalert aanmaken