• Help: Ik wil een carrièreswitch maken

    20 februari 2024

    Een carrièreswitch kan een grote stap zijn in je loopbaan. Of je nu meer voldoening zoekt, betere kansen wilt, of iets compleet anders wilt proberen, het proces vraagt om goede planning en een goede zelfreflectie. In dit artikel staan we stil bij het belang van zelfreflectie, hoe je een switch maakt als je ouder bent dan 40 en geven we praktische tips hoe je jouw carrièreswitch aanpakt!

    Waar begin ik?

    Het eerste en belangrijkste onderdeel van de carrièreswitch is om te overwegen waar je naartoe wilt. Maar hoe pak je dit aan? Maak eens een lijst van je interesses, vaardigheden en passies. Denk aan vragen als: Wat motiveert mij? Welke sectoren spreken mij aan? Wat wil ik bereiken? Het identificeren van je doelen zal je helpen een duidelijk pad te creëren voor een succesvolle switch.

    Het belang van zelfreflectie voor een succesvolle switch

    Zelfreflectie is het belangrijkste onderdeel tot het begrijpen van wat je wilt bereiken en waarom je een carrièreswitch overweegt. Neem de tijd om je sterke punten, zwakke punten, waarden en doelen op te schrijven. Wat geeft jou energie en voldoening in je werk? Het begrijpen van jezelf zal je niet alleen helpen bij het nemen van beslissingen, maar het zorgt ook voor een houvast tijdens het zoeken naar een passende baan tijdens jouw carrièreswitch.

    Carrièreswitch maken na je 40e

    Wat nu als je al een tijdje in een vak zit? Het maken van een carrièreswitch na je 40e kan in eerste instantie als een uitdaging voelen, maar dit hoeft zeker niet zo te zijn. Vergeet niet dat je een hele bak aan ervaring hebt. Hierdoor breng je een schat aan vaardigheden met je mee die je kunt toepassen in jouw nieuwe vakgebied. Focus op de vaardigheden die je hebt ontwikkeld en hoe deze waardevol kunnen zijn in je nieuwe carrière. Netwerken is ook van groot belang; gebruik je bestaande professionele connecties. Deze netwerken kunnen jou helpen, of zelfs ondersteunen tijdens of zelfs met jouw carrièreswitch.

    Praktische tips:

    Heb je diploma’s nodig?

    Overweeg bij een carrièreswitch of diploma's nodig zijn voor het gewenste pad en onderzoek de specifieke vereisten van de nieuwe sector. Misschien kun je aanvullende cursussen doen om jezelf te specialiseren in een specifiek vakgebied.

    Heb geduld

    Geduld is belangrijk; begrijp dat een carrièreswitch tijd vergt. Verdeel hierbij het proces in behapbare stappen met realistische korte- en langetermijndoelen.

    Maak jouw cv ‘switch proof’

    Maak je cv 'switch proof' door overdraagbare vaardigheden te benadrukken en concrete prestaties te tonen die relevant zijn voor zowel je huidige als gewenste functie. Tips nodig bij het opstellen van een cv? Lees ook onze blog over sollicitatietips!

    Breng jezelf in kaart

    Voer een zelfevaluatie uit, identificeer je sterke punten, interesses en waarden, en vergaar informatie door te netwerken met professionals in het nieuwe  vakgebied. Blijf flexibel, blijf leren en behoud een positieve instelling tijdens dit voortdurende proces van loopbaanverandering.

    Wat als het niet lukt?

    Als het niet goed gaat bij het switchen van jouw carrière, moet je niet opgeven. Misschien past de nieuwe baan niet helemaal bij wat je in gedachten had. Onthoud; zelfs als het niet perfect lijkt, je nog steeds dingen kunt leren. Elke keer wanneer je solliciteert voor je nieuwe carrière, is het een kans om beter te worden. En als je wat extra steun nodig hebt bij het omgaan met afwijzingen, hebben we ook een blog die je kan helpen - soms biedt een andere kijk op afwijzingen precies dat wat je nodig hebt.

    Leestip: Hoe ga ik om met afwijzingen

    Hulp nodig bij jouw carrièreswitch?

    Wij staan klaar om je te helpen bij je carrièreswitch. Neem gerust een kijkje op onze website. Nog beter, plan een persoonlijk gesprek in, zodat we samen kunnen verkennen hoe Accres je optimaal kan ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan.

    Een individueel gesprek met een van onze collega's biedt je de gelegenheid om dieper in te gaan op je wensen en verwachtingen. Of je nu al concrete ideeën hebt of nog bezig bent met ontdekken, onze consultants staan paraat om je te begeleiden en advies te geven. Wil je weten welke mogelijkheden we voor je hebben? Neem een kijkje op onze werkgeverspagina.

    Bekijk al onze vacatures op onze vacaturepagina en vind jouw perfecte vacature. Wil je iemand van ons spreken? Bezoek dan onze contactpagina en plan direct een afspraak in!

    Niet de vacature kunnen vinden die je zoekt? 

    Maak een JobAlert aan of stuur een open sollicitatie. Wij zoeken graag met je mee.

    Jobalert aanmaken